Mi Induction Heating Rice Cooker – urządzenie do gotowania ryżu, ryżowar
Tematem ryżu na bardzo podstawowym poziomie zacząłem interesować się gdy postanowiłem zrzucać zbędną wagę aktywnie, a nie tylko w planach. Wylistowałem rzeczy które lubię jeść, oraz te które mogę jeść biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie produkty które nie będą blokować mi drogi w kierunku odtłuszczenia. Do tego w tym czasie zupełnie przez przypadek natrafiłem na filmik Japończyka? mieszkającego w Polsce i posługującego się w komunikatywny stopniu językiem polskim. Negatywnie komentował ryż który można kupić w naszych sklepach i opisywał ichniejszy. Inny Youtuber (potężny facet, z drobną Chinką) pokazywał jak w Chinach suszą go wykładając produkt na wiejskiej drodze. To mnie przekonało. 😉
Lubię produkty Mi stąd wiedziałem, że w ich asortymencie jest kilka ryżowarów. Zakupiłem jeden, oraz dokupiłem ryż który polecał Youtuber (ten pierwszy).
Garnek do gotowania ryżu Mi Induction Heating Xiaomi Rice Cooker to urządzenie bardzo proste w obsłudze ponieważ całość operacji możemy wykonać z poziomu aplikacji przetłumaczonej na język angielski. Ryżowar dodajemy do Mi Home i mamy pełny dostęp do wszystkich funkcji.
Przygotowanie ryżu w ryżowarze Xiaomi Rice Cooker IH jest banalnie proste
Pierwszy etap to jego wsypanie do naczynia. Wykonujemy to za pomocą dołączonego do zestawu kubka z miarką. Ja zazwyczaj do obiadu dla trzech osób przygotowuję dwa kubki ryżu, natomiast robiąc sushi odmierzam trzy. Ryż wielokrotnie płuczę pod wodą. W naczyniu do gotowania znajduje się specjalna miarka 1-2-3-4-5 określająca ilość wody która będzie niezbędna w zależności od tego jaką ilość ryżu dodamy. Jeśli były to trzy kubki to garnek z ryżem wypełniam wodą do poziomu trzeciej kreski. Zamykamy wieko.
Wchodzimy do aplikacji, wybieramy interesujący nas program przyrządzania. U mnie najpopularniejszy jest standardowy Rice-Soft and delicious. Proces jego przygotowania trwa dokładnie 60 minut. Po zakończeniu urządzenie emituje dźwięk i wysyła powiadomienie na telefon.
Mamy do dyspozycji również tryb szybki ;), wtedy ryż gotowy jest w 40 minut.
Na uwagę zasługuje opcja podtrzymywania temperatury ryżu po jego ugotowaniu. Wykorzystuję to gdy mają przyjść goście. Trochę wcześniej wrzucam ryż do ryżowaru i ustawiam podtrzymanie przykładowo na jedną czy dwie godziny. Gdy tylko mam gotowe mięso mogę je podać z idealnie ciepłym ryżem.
Czyszczenie ryżowaru
Jest bajecznie proste. Oto pełna recepta: wyjmujemy naczynie (czarny garnek) i przemywam w zlewie. Nigdy nie zachodzi potrzeba szorowania naczynia. Po każym użyciu gdy zjemy cały przygotowany ryż wystarczy je w 5-10 sekunk obmyć. Samo urządzenie w opcji przyrządzania w nim tylko ryżu nie brudzi się. Przecieram je oczywiście ręcznikiem kuchennym ale na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy nie wychodziłem poza ten schemat ponieważ nie było takiej potrzeby. Urządzenie jest dobrze wykonane, przemyślane.
Gotowanie/Dieta z ryżowarem
Indyk z ryżem i pak choi, lekkie dania z woka, sushi warzywne (tykwa, rzodkiew, ogórek, szczypiorek, awokado, serek Philadelphia), czy nawet ryż do rosołu zamiast makaronu. Bardzo dużo potraw z ryżem weszło na stałe do mojej i mojej rodziny codziennej diety.
Przyznam, że nie jestem idealny testerem. Nie sprawdziłem jak działa przygotowanie wraz z ryżem warzyw, ugotowanie w ryżowarze zupy czy jak smakuje wykonany dzięki niemu jogurt naturalny. Mam do tego inne urządzenia które do takich zadań po prostu sprawdzają się lepiej. Ryżowar używam do ryżu. Polecam zarówno ryż z ryżowaru jak i to urządzenie. Wykonuje swoje zadanie i nie ma z nim żadnych problemów. Jest smacznie.
Jaki ryż do ryżowaru?
To już kwestia indywidualna. Ja kupuje ryż w internetowym sklepie Kuchnie Świata jest jednak sporo lokalizacji które listuje w asortymencie produkty tego typu. Może być to przykładowo ryż do sushi Akitakomachi, Kuma (Koshi Hikari), Sushi Komachi czy w wersji ekonomicznej Sakura. W najtańszej opcji za 500g ryżu zapłacimy około 5pln. Na pewno jest sporo osób które wylistują 10 najlepszych produktów w tym zakresie – na mnie niestety nie ma co liczyć ponieważ nie przetestowałem jeszcze tylu różnych ofert.
Okrojona wersja
Chodzą słuchy, że Chińska wersja aplikacji jest znacznie bardziej rozbudowana w kwestii wbudowanych przepisów – miała również dołączaną do zestawu książkę kucharską z ogromną ilością przepisów na zupy, dania z ryżem, słodkości. W naszej europejskiej wersji jest tylko Cake i Yogurt. 😉
A jak z gotowaniem innych produktów? Np. kaszy?
Nie powinno być z tym problemów – ale nie próbowałem. Z zasady w ryżowarze pomimo swojej nazwy można przygotować całą masę innych produktów np. komosę, kaszę czy makaron.
Cześć! Na jakim programie był gotowany ryż do sushi?
Standardowy i przyśpieszony. 🙂
Rany, zawsze jak wrzucam ryż do sushi na zwykły wychodzi rozgotowany :c